DUAL – Hollywood-tuotanto Suomessa

Riley Stearnsin ohjaama scifielokuva DUAL sai ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla tammikuussa 2022. Elokuva kuvattiin Tampereella vuonna 2020. Valofirma ja Kamerafirma vuokrasivat tuotantoon valo-, kamera- ja gripkaluston sekä trailerit, ajoneuvot ja paksun nipun ammattilaisia yhteistyössä Film Service Finlandin kanssa. Elokuva oli ensimmäinen Suomessa kokonaan kuvattu Hollywood-tuotanto.

Elokuvassa Karen Gillanin esittämä Sarah teettää itsestään kloonin saatuaan kuolemaan johtavan diagnoosin. Toivuttuaan yllättäen sairaudestaan hän yrittää saada klooninsa pois käytöstä. Se onnistuu vain tuomioistuimen määrämällä tavalla, kaksintaistelulla kuolemaan saakka.

David Geffner haastatteli ICG Magazinen artikkelissa Are We All OK? (ICG 17.1.2022) elokuvaaja Michael Ragenia DUAL:in teknisistä päätöksistä ja haasteista. Voit lukea artikkelin täältä. Keskustelimme tuotannossa mukana olleiden työryhmän jäsenten kanssa ja he kertoivat myös osaltaan kuvausten teknisistä yksityiskohdista.

“Työskentelin loistavien osastojen johtavien kanssa Suomessa: valaisija Timo Haapasaaren, key grip Juha Niskan sekä 1. kamera-assistentin Waldo Calaveran kanssa. Pandemian takia grip- ja valoryhmämme oli riisuttu, mutta se ei tarkoittanut silti riisuttua valaisua.” Ragen kertoi ICG:lle. Koronaturvallisuussyistä valaisija Timo Haapasaari oli ainoa valoryhmästä joka sai olla setissä kameran pyöriessä. Koska valoteknikot eivät voineet säätää valaisimia, Timon piti pystyä säätäämään kaikkea langattomasti. Hän käytti iPadia jossa oli Blackout Lighting-äppi. “Isompi valopöytä ei olisi ollut mahdollinen tilojen ahtauden vuoksi. Pystyin myös ajamaan Blackoutilla efektejä, kuten vilkkuvien loisteputkien imitointia Astera Titan Tube-lediputkilla.”, Timo kertoi.

Ragen ja Haapasaari käyttivät Dedolight ledivalaisimia and Dedon Lightstream-peilijärjestelmää. “Jaoimme DLED 10-valaisimen valokeilan antamaan useamman hitin kuvassa. Pystyimme antamaan peileillä takavaloa näyttelijöille jopa paikoissa joihin ei olisi tilanahtauden vuoksi pystynyt laittamaan lamppua.”, Timo sanoi.

Ragen kertoi ICG:lle että Lightstream-järjestelmä oli erityisen toimiva ARRI:n M40 ja M90 HMI-valaisimien kanssa. Haapasaari ja Ragen asettivat yhden peilin ison ultra bouncen keskelle ja saivat siten ammuttua kirkkaamman valopisteen luodakseen huomipisteen haluamaansa paikkaan.

Juha Niska työskenteli key grippinä. Elokuvan aihe, kloonaus, vaati motion control-tekniikkaa useissa kuvissa joissa Ragen esitti roolihahmoaan Sarahia sekä tämän kloonia. Motion control-tekniikasta  vastasivat Technodolly-operaattorimme Karri Takala sekä DIT Paco Pouazza. Tuotanto oli erittäin tervetullut haaste grip-osastollemme.

Päivien lyhyt valoisa aika tarkoitti kuvaajalle kameravalinnaksi Sony VENICE:ä, joka on tällä hetkellä Ragenin valinta muissakin tuotannoissa. Riley ja Ragen testasivat useita linssejä Vantage-kalustovuokraamossa Los Angelesissa ja päätyivät Hawkin V-Lite 1.3X -anamorfisiin linsseihin jotka mahdollistivat kuvaamisen 4K 4:3-formaatissa, Ragen kertoi ICG:lle. Kameraryhmän näkökulmasta DUAL oli loistava mahdollisuus testata kameroita, linssejä sekä erityisesti motion control-teknologiaa.

Trailer Company, Valofirman traileri-osasto, oli vastuussa logistiikasta, trailereista sekä base campin siirroista tuotannon aikana. Trailereista koostuva base campimme oli suurin mitä Suomessa on elokuvatuotannossa nähty. Se koostui useista maskeeraus-, tuotantotoimisto, puvusto-, catering-, wc-, sekä näyttelijätrailereista sekä trailerigeneraattoreista.

 

DUAL (2022)

XYZ FILMS https://xyzfilms.com/

IMDB: https://www.imdb.com/title/tt9005184/

Käsikirjoitus/ohjaus: Riley Stearns @rileystearns

Kuvaaja: Michael Ragen @ragendp

Key Grip: Juha Niska @keygrip_niska

Technodolly-operaattori: Karri Takala @karritakala

DIT: Paco Bouazza @pbouazza

VTR: Michael Paulis @michael_paulis

Valaisija: Timo Haapasaari @timohaapasaari

Tuotantovalokuvat: Eino Ansio @nejnjet / Film Service Finland @filmservicefinland

Dual-elokuvan ensi-ilta oli 22.1.2022 Sundancen elokuvafestivaaleilla.

 

Jaakko Kukkonen 31.1.2022